Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

"ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ" & "ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ": ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΕΣ?

Όταν ένα παιδί είναι υπερευαίσθητο ή υποευαίσθητο στα αισθητηριακά ερεθίσματα - ή είναι και τα δυο μαζί- τότε ο εσωτερικός του αισθητηριακός διακόπτης είναι εκτός ελέγχου. Ο ήχος μπορεί να είναι πολύ δυνατός ή πολύ χαμηλός. Η οπτική εισροή μπορεί να είναι πολύ φωτεινή ή πολύ σκοτεινή. Η κίνηση μπορεί να είναι πολύ γρήγορη και εκτός ελέγχου, ή πολύ δύσκολη και βαριά στο να ελεγχθεί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι όπου ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κίνησης, μια στερεοτυπία. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να δείχνουν ένα υποευαίσθητο παιδί που αναζητά να ξυπνήσει το νευρικό του σύστημα ή σε αντίθετη περίπτωση μπορεί αυτές οι συμπεριφορές να ηρεμούν ένα υπερευαίσθητο παιδί βοηθώντας το να μπλοκάρει τα εξωτερικά ερεθίσματα με αυτόν τον τρόπο. Αυτές οι συμπεριφορές επίσης απελευθερώνουν Β – ενδορφίνη στο σώμα η οποία είναι ορμόνη που μας παρέχει ευφορία και χαρά.

Μερικοί γονείς αναφέρουν ότι οι στερεοτυπίες των παιδιών του όπως το φτερούγισμα αυξάνεται με τις εποχιακές αλλεργίες ενώ μειώνεται όταν προσθέτονται στην διατροφή των παιδιών τους θρεπτικά συστατικά.

Οι συμπεριφορές όπως το λίκνισμα (μπρος – πίσω ή αριστερά – δεξιά) ή η περιστροφή γύρω από τον άξονα συμβαίνουν για λόγους αυτορρύθμισης και παρέχουν έντονο αιθουσαίο ερεθισμό. Μπορεί να είναι ενοχλητικά στο μάτι όταν κάποιος βλέπει και παρακολουθεί τέτοιες συμπεριφορές και να μην είναι κοινωνικά αποδεκτές αλλά σίγουρα όμως δεν είναι επικίνδυνες. Το χτύπημα του κεφαλιού όμως, το οποίο παρέχει έντονη κίνηση μαζί με έντονη εν τω βάθη πίεση, είναι μία πολύ πιο σοβαρή και επικίνδυνη συμπεριφορά. Ακόμα, σύμφωνα με την American of Pediatrics Web site αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι κομμάτι της τυπικής ανάπτυξης μεταξύ τους 18 - 24 μήνες. Φυσικά όμως, όσο μικρό και αν είναι το παιδί αν η συμπεριφορά παραμένει και επιμένει πρέπει η οικογένεια να απευθυνθεί σε ειδικό.

Όταν ένα παιδί λοιπόν, έχει υιοθετήσει μια τέτοια συμπεριφορά όπως το χτύπημα του κεφαλιού του σε επιφάνειες σκληρές πρέπει άμεσα ο γονέας να ζητήσει βοήθεια από ειδικό, γιατί είναι μια πολύ επικίνδυνη συμπεριφορά. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες συμβουλές για το χτύπημα του κεφαλιού που μπορεί να ακολουθήσει ο γονέας ή ο ειδικός που ασχολείται με το παιδί.

Συνεπώς:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΕΦΑΛΙΟΥ»
· Ελέγξτε αν υπάρχει κάποια μόλυνση στο αυτί, προβλήματα όρασης, ή και προβλήματα στα δόντια του παιδιού. Κάποια παιδιά μπορεί να χτυπάνε το κεφάλι τους σε σκληρές επιφάνειες με σκοπό να μειώσουν έναν πιθανό πονοκέφαλο αν και συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις. Αν το χτύπημα του κεφαλιού σε σκληρές επιφάνειες επιμένει τότε συμβουλευτείτε έναν παιδόνευρολόγο.

· Κάντε μασάζ στο κεφάλι και το πρόσωπο του παιδιού με τα χέρια σας ή με δόνηση.

· Αν το χτύπημα του κεφαλιού είναι έντονο, ο παιδίατρος σας ή ο εργοθεραπευτή σας πιθανόν να πρέπει να σας προτείνουν το παιδί να φοράει κράνος για να μην υπάρξει τραυματισμός.

· Τραβήξτε του παιδιού το κρεβάτι την κούνια μακριά από τοίχους και τοποθετήστε την σε ένα μέρος που να υπάρχει χαλί. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε προστατευτικά μαξιλάρια γύρω από την κούνια ή το κρεβάτι του παιδιού.

· Χρησιμοποιήστε την συμπεριφορά σαν οδηγό και αναφέρετε την στον εργοθεραπευτή σας για να του δώσει την αντίστοιχη αισθητηριακή εισροή σε μία αισθητηριακή δίαιτα.

· Μπορεί να χρειαστεί καπέλο με βάρος, ή εσείς προσθέστε βάρος σε ένα καπέλο με σκοπό να δώσετε περισσότερη αισθητηριακή εισροή στο κεφάλι του παιδιού.

· Επιτρέψτε στο παιδί να κάτσει στα πόδια σας, βλέποντας σας, και πιέστε το κεφάλι σας προς το κεφάλι του. Προσπαθήστε να σπρώξετε το μέτωπο του παιδιού με το πηγούνι σας, κουνώντας το πηγούνι σας μπρος και πίσω και σιγομουρμουρώντας.

· Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σπρώχνει το κεφάλι του με αντίσταση σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα πουφ.

· Αφήστε το παιδί να σπρώχνει αντικείμενα με το μέτωπο του όπως ένα κουτί με λούτρινα αρκουδάκια.

· Παιχνιδιάρικα σπρώξτε το παιδί σας με το χέρι σας έναντι στο μέτωπο του καθώς το παιδί κάθεται σε μία μαλακή επιφάνεια όπως κρεβάτι, καναπές ή ένα μεγάλο μαξιλάρι.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑ – ΠΕΤΑΡΙΣΜΑ ΧΕΡΙΩΝ»

· Προσπαθήστε να εκπαιδεύσετε το παιδί να χτυπάει παλαμάκια ή να αγκαλιάζει έναν αρκούδο αντί να φτερουγίζει.

· Δώστε έντονη πίεση και ιδιοδεκτική εισροή στους ώμους, στα μπράτσα και στις παλάμες μέσα από αισθητηριακές δραστηριότητες όπως καροτσάκι – περπάτημα με τα χέρια, βούρτισμα, πιέσεις, βαράκια κλπ

· Αποσπάστε την προσοχή του παιδιού εκείνη την στιγμή με ένα εντυπωσιακό παιχνίδι που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να παίξει με αυτό.


Πηγή  : ΧΑΒΑΤΖΙΟΓΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ SIT


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου